您现在的位置: 英语新闻听与读 >> 英语学习知识中心 >> 英语学习文摘 >> 词语掌故 >> 正文
  高考前谨防“情境性失眠”            【字体:
高考前谨防“情境性失眠”
作者:英语点津    文章来源:China Daily-Words and Stories    点击数:20    更新时间:2017/7/2

高考在即,在大考将近的氛围中,如何“睡觉”也成为一门学问,有些考生因为压力过大,导致紧张失眠,甚至一些家长也开始焦虑。对此专家提醒称,考前出现焦虑是正常反应,考生和家长要学会科学地自我调整。

高考前谨防“情境性失眠”

Situational insomnia refers to a temporary form of insomnia that occurs as a result of short-term factors present in a person’s life, ranging from travel (sleeping in a strange bed) to changed life circumstances (e.g., job loss, divorce, death of a loved one, etc.).
“情境性失眠”指的是生活中的短期因素导致的暂时性的失眠症,比如旅行途中(换了床睡觉),或者生活环境发生了改变(失去工作、离婚、至亲去世等等)。

‘Doc, I’ve been up for three days. I need something for sleep — I feel like a dead man walking,“ a 26-year-old accounting student said as he was preparing for his CA exams. Though he’s suffering the full effects of insomnia, his sleep difficulty is short-term, and should resolve quickly.
“医生,我已经失眠三天了,我需要睡觉。我感觉自己就像行尸走肉”,一位26岁的会计专业学生说,当时他正在准备认证会计师考试。尽管他饱受失眠症困扰,但他的睡眠困难是短期的,很快就能解决。

Yet unlike the accounting student’s situational insomnia, our society is collectively suffering from a persistent lack of sleep.
和这位会计专业学生的情境性失眠不同的是,现在大多数人都受到长期缺乏睡眠的困扰。

(中国日报网英语点津 yaning)